Kosten besparen op energie

Door: Sebastiaan Eikholt, netnotion.nl

In tijden dat de economische vooruitzichten niet rooskleurig zijn, wordt het onvermijdelijk voor bedrijven om te besparen en de kosten omlaag te brengen. De kosten die omlaag kunnen worden gebracht zijn ondermeer de energiekosten.

Maatwerkadvies

Een goede beginstap is het aanvragen van een maatwerkadvies. Op basis van dit advies wordt een rapport opgesteld waarin staat vermeld welke maatregelen moeten worden getroffen om de kantoorruimte energiezuiniger te maken. Daarnaast wordt vermeld op welke termijn de maatregelen worden terugverdiend op de energiekosten. Een maatregel om de woning energiezuinig te maken is bijvoorbeeld het isoleren van daken, muren en vloeren. Met goed isolatiemateriaal, zoals PUR schuim of steenwolplaten, wordt in de winter de warmte goed binnengehouden en in de zomer wordt de kantoorruimte juist koeler gehouden. Het goed isoleren van de kantoorruimte kan een flinke besparing op de energierekening opleveren.

Energieleveranciers vergelijken

Naast het uitvoeren van een maatwerkadvies is het ook aan te raden om het bestaande energieproduct te vergelijken met andere energieproducten van de leveranciers. De liberalisering van de energiemarkt in 2004 heeft ertoe geleid dat consumenten en bedrijven zelf kunnen bepalen bij welke leverancier ze stroom en gas kopen. Het gevolg is dat de concurrentie is bevorderd en veel energieleveranciers producten aanbieden. Omdat de tarieven van de leveranciers dikwijls worden aangepast is de kans groot dat er aanbieders zijn die een goedkoper product aanbieden. Vergelijkingswebsites geven vaak een overzicht van energieproducten die onderverdeeld kunnen worden naar type energie, de looptijd van het contract, de prijsvastheid van het contract en een eventuele boete die in rekening wordt gebracht bij het overstappen. Zo bieden leveranciers verschillende soorten stroom aan. Groene stroom wordt opgewekt uit duurzame energiebronnen, zoals water, wind, zon of biomassa. Daarentegen wordt grijze stroom opgewekt uit fossiele brandstoffen. Deze brandstoffen zijn niet onuitputtelijk. Daarnaast komen er broeikasgassen vrij die slecht zijn voor het milieu. Tot slot wordt met atoomstroom energie opgewekt in kerncentrales. Het voordeel van kernenergie is dat er geen CO2 vrij komt. Daarentegen heeft het als nadeel dat langdurig radioactief restafval moet worden afgescheiden.

Voordeel

Het voordeel van een maatwerkadvies en het vergelijken van energieleveranciers is dat op de lange termijn honderden euro’s kunnen worden bespaard. In theorie lijkt het complex om te onderzoeken of er daadwerkelijk bespaard kan worden op energie. De praktijk toont aan dat er gemakkelijk informatie kan worden aangevraagd om de bedrijfsruimte energiezuinig te maken voor een lager energietarief. Geen verkeerde keuze in tijden van een recessie.

Laat een reactie achter