Leidingen isoleren

Ongeïsoleerde leidingen geven veel warmte af. In ruimten waar geen warmte nodig is (bijvoorbeeld in kruipruimten), gaat de warmte dus verloren. Ook leidingen boven verlaagd plafonds geven warmte af op een plek waar geen directe warmtebehoefte is. Isoleren is de oplossing.

Isoleren

Het isoleren van leidingen is een hele eenvoudige en zeer rendabele maatregel. Dankzij de isolatie gaat minder warmte verloren op plaatsen waar dit niet nodig is, wat ten goede komt voor de ruimten die wel verwarmd moeten worden.

Toepassing

Het isoleren van leidingen is eenvoudig toepasbaar daar waar leidingen lopen in en door ketelhuizen, door kruipruimten, onverwarmde zolders en andere makkelijk toegankelijke ruimten waar geen warmte nodig is. Ook loont het om leidingen die hoog langs het plafond en in verlaagd plafonds lopen te isoleren. In dichte schachten en daar waar leidingen door de grond lopen is isoleren echter wat lastiger. Maar denk bijvoorbeeld ook eens aan leidingen door ruimten die niet of niet altijd in gebruik zijn, zoals hotelkamers, leegstaande kantoorruimten of magazijnen en bergruimten.

Financiële aspecten

De kosten voor leidingisolatie bedraagt ergens tussen de € 15 en € 20 per meter leiding. De besparing is afhankelijk van de leidingdiameter en de leidingtemperatuur. Bij een leidingdiameter van 50 mm en een leidingtemperatuur van 70 °C, die alleen tijdens het stookseizoen warm is, bespaart het isoleren van de cv-leiding ongeveer 15 tot 20 m³ gas per meter cv-leiding per jaar.

Bij een gasprijs van € 0,35 per m³ is de eenvoudige terugverdientijd dus 3 jaar. En bij een stijgende gasprijs is de werkelijke terugverdientijd nog korter. Het isoleren van leidingen is dus een goede en snel terug te verdienen maatregel.

Laat een reactie achter