‘s Nachts stoken is onzin

Het huis ’s nachts warm houden, zodat het ’s morgens minder energie kost om op te warmen is onzin. Volgens Milieucentraal ben je zuiniger uit door de thermostaat ’s nachts op 13 tot 15 graden te zetten. Dat spaart altijd energie en dus stookkosten.

Lagere energierekening

Hoe kun je het voordeligst stoken? Daar bestaan nogal wat misverstanden over. Zo denken sommige mensen dat het beter is om de thermostaat ‘s nachts niet lager te zetten. Dat zou goedkoper zijn dan wanneer de verwarming ‘s ochtends heel hard moet draaien om weer op temperatuur te komen. Maar dat is een misvatting, zo blijkt uit een persbericht van Milieu Centraal.

Een huis dat ‘s nachts onnodig warm gestookt wordt, verliest ook meer warmte. Daardoor gebruikt  de cv-ketel meer gas dan nodig is. Echter, de thermostaat lager zetten dan 12 graden is ook weer niet goed, want dat wordt het in huis te vochtig.

Gebruik klokthermostaat

De thermostaat lager zetten kan al ruim voor het slapen gaan. De kamer blijft nog wel even warm genoeg. Een klokthermostaat helpt om op tijd een lagere temperatuur te kiezen en het ‘s ochtends op tijd weer warm te krijgen. Hij helpt ook tegen vergeten: bijna een kwart van de mensen ziet het ‘s nachts lager zetten van hun thermostaat soms over het hoofd, aldus de voorlichtingsorganisatie.

Vloerverwarming

Volgens Milieucentraal is het ook in zeer goed geïsoleerde nieuwbouwhuizen met vloerverwarming beter om ‘s nachts de thermostaat lager te zetten, bijvoorbeeld op 18 graden. Installateurs raden nog wel eens af om voor het slapen gaan aan de thermostaat te draaien, maar dat is niet terecht. Dit soort huizen verliest ‘s nachts heel traag hun warmte, maar ook het opwarmen ervan gaat traag. De thermostaat ‘s nachts iets lager is dan het meest voordelig.

Bron: Milieu Centraal

Laat een reactie achter